MemoryStick-ek testközelből...


Nagyon sok Psp tulajdonos nincs tisztában a memóriák írás/olvasási sebességével illetve azok jelentőségével, vagy csak nem értik vagy rosszul értelmezik a maguk vagy mások által mért adatokat. Néhány alap fogalmat tisztázunk most a homály eloszlatására, de remélhetőleg ez segítséget nyújt majd a döntésben annak, aki vásárlás előtt áll.

Több tesztet végeztem már különféle MS kártyákkal sokféle körülmények között, amit már olvashattatok is, azonban lényeges különbség sosem volt tapasztalható. Most ezt egy rövid összegzés és útmutatás gyanánt írtam, mert a mai napig azt látom, hogy "csupán" számokkal dobálóznak és azok alapján osztályozzák kártyákat, mindenféle alap nélkül...

Először nézzük meg, hogy milyen paraméterek is jellemeznek egy MemStick-et a márkanéven felül, illetve mitől is a sebesség. Egyszer van egy adatátviteli sebessége, ami relatív (a gyártó egy maximumot ad meg). Van egy "elérési" (címzési) sebesség ami viszonylag állandó, és van egy hibajavítási tényező, amiről mélyen hallgatnak. Aki mélyebben foglalkozik memkártyákkal, az észreveheti, hogy a tényleges méretük (bit-ben látható), nem komoly mértékben, de folyamatosan csökken. Ennek nagyon sok oka van, a részletekre nem térek ki, mert az egy külön cikket érdemelne. A mechanikai behatásokat elég jól bírják, azonban pl. az űrből érkező fotonok akadálytalanul "kiüthetnek" 1-1 bit-et -- de térjünk a lényegre!

Mivel a másolás sebessége 1000 dologtól függ, így nem teljesen mérvadó, ha valaki egy kártyára megad egy adatot, mert pl. ugyan az a Psp/kártya páros, ugyan annak file-nek a felmásolásával de másik pc-n lehet, hogy merőben más adatokat produkál.

Ez kb. olyan, mint az USB 2.0 sebessége, amire ugye 480Mbps -ot adnak meg, ami nem az átlagot jelenti, hanem a full-full maximumot, ha minden körülmény optimális, ami ugye még laboratóriumban sem mindig hozható össze.

Fontos jellemzőjük az elérési és átviteli sebesség, de ezek az adatok "csak számok" és önmaguk semmit sem mondanak. Az adatátvitel módjában vannak a "normál" és a HighSpeed -es változatok. Lényeges különbséget Psp-ben való használat során nem mutatnak, kivéve a "rossz" szériás MS-ek, amelyek manapság már egyre ritkábbak.

Az un. "Eredeti" (Orig) Sony mem-ek nem HighSpeed Logó -val ellátottak és mégis sokszor jobban teljesítenek a "Fake" HS társaiknál. A SanDisk viszonylag egyenletesen hozza a formáját és kevésbé érzékeny a formatálásra, ez kitűnik a mért eredményekből is.

Ami a lenti mérési adatokból rögtön látható, hogy óriási eltérések vannak a kicsi és a nagy méretű file-k másolásakor, akár több ezerszeres is ! Ez abból adódik, hogy a címzése lassú a MS-ekenek és ez minden típusra igaz. Kicsit másként működnek, mint mondjuk egy Wincsi. A másolés sebessége a legrosszabb a néhány kb-os, filek esetén (pl. képek vagy szöveges állományok), de komolyabb fotók, vagy mp3-ak amelyek elérik a pár MB-ot, egész jól behozza magát.

A memkártyáknál pontosan ez a helyzet. Nekem már volt szerencsém többszőr tesztelni szinte az összes eddig megjelent MS-et, és ezek tükrében írom az alábbi sorokat.

(A lenti adatok FRISS Format után értendőek, mert ilyenkor a legmagasabb az adatátviteli sebesség, és minden esetben CSAK a memkari volt cserélve!)

--Sandisk 512/1GB/2GB -os és "kétféle" Sony márkanévvel ellátott 1/2/4GB illetve 8GB-os mem-ek.

A méréshez egy Dell CoreDuo lapin 3GB RAM WinXp-SP2 és egy FAT PSP1000 (Japan) gép volt a tesztalany, de hasonló paraméterekkel rendelkező egyéb eszközökön sem várható lényeges eltérés (ez tapasztalat, mivel fentebb már írtam nagyon sokszor végigjátszottam a folyamatot). Megadom a kártyák valódi méretét is az érdeklődőknek. (Ez csak tájékoztató adat, mert egyedenként változhat!) Az teszteket frissen formatált kártyán végeztem, és említésre méltó változás több mérés után sem volt látható.

-a teszt ISO felmásolása MAX-MIN (Átlag) sebesség (659MB-kivéve az 512-s Sandisk-et ahol egy 490MB-os ISO volt a méret miatt);

-a több kis file esetében egy "homebrew Pack, ami 1500 file és 175 mappa (208MB), MAX-MIN (Átlag) sebesség felmásolása másolása volt

 

by -- kovad --

<-vissza--


A Teszt Eredmények a folytatásban láthatók...

info@konzolbarlang.hu &   
  ©2008 by: K&A Games Kft.           Konzolbarlang